Seniorifoorumi

Seniorifoorumissa paneuduttiin säästäväisyyden saloihin

Onnistuneet aihevalinnat täyttäneet seurakuntasalin

Suorastaan käsittämättömän suosituksi muodostunut seniorifoorumi veti vuoden ensimmäiseen tapaamiseen Lohjan seurakuntasalin jälleen kerran täyteen väkeä. Tällä kertaa ikäihmiset, joista useimmat ovat eläkeläisiä, pohtivat, kuinka saada rahat riittämään? Tilaisuuden otsakkeena oli Pidä rahoistasi kiinni ja asiantuntijavieraana paikalla oli kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista. Mitään uutta ja mullistavaa eivät Pikkaraisen neuvot sisältäneet, mutta tärkeitä asioita taloudenhoidossa hän palautti kuulijoiden mieleen.

  • Menojen vähentäminen on helpompaa kuin tulojen kasvattaminen. Säästäminen ja kuluttaminenhan ovat valintoja ja säästäminen on kannustavaa ja kannattavaa varsinkin silloin, kun sillä on jokin tavoite. Pikkarainen kehotti jokaista huolehtimaan itsestään ja omaisuudestaan. Apuakin pitää antaa ja ottaa vastaan tarpeen mukaan, sillä yhteistyö on voimaa. Kenenkään ei tule jäädä yksin. Ostamaan neuvoja opasti vain sitä, mitä todella tarvitsee. Kannattaa myös harkita, voiko ostamista siirtää myöhempään ajankohtaan ja miettiä kulutuksen vähentämistä.
  • Köyhän ei kannata ostaa halpaa, vaan satsata laatuun, kuului vanha tuttu ohje. Kuitenkin Pikkarainen neuvoi siirtymään halvempiin vaihtoehtoihin ja säilyttämään koneiden käyttöohjeet. Ja kun pidämme laitteita hyvin, palvelevat ne myös meitä kauemmin.

Ruokamenot kuriin

Pikkarainen muistutti, että ainakin osan ruuasta, vaatteista, lahjoista ja jopa huonekaluista voi tehdä itse. Tavaroiden takuu tulee varmistaa samoin kuin huolto ja varaosat.

  • Ja mikäli mahdollista, osta käteisellä. Eri luottovaihtoehtojen kustannuksia kannattaa myös vertailla. Laskutkin kannattaa maksaa ajallaan. Omaa ruuanlaittoa ja leipomista neuvoja kannatti lämpimästi ja ostoksille lähdettäessä tulee suunnitella ostokset ja tehdä ostoslista jo etukäteen. Ruokaa kannattaa tehdä kerralla enemmän ja hyödyntää sen tähteitä.
  • Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä ja oma ostoskassi tulee ottaa mukaan. Ostoksia kioskeilta ja huoltoasemilta tulee välttää. Pikkuostoksista kuten lehdistä, karkeista ja pullista kertyy vuodessa suuria summia. Valinnoilla voi suuresti vaikuttaa ostoskorin hintaan ja omilla jaloilla kulkeminen on tärkeä asia, painotti Pikkarainen.

Onnistuneet aiheet

Lähes kaikissa seniorifoorumeissa kanttorina toiminut Olli Paakinaho arveli seniorifoorumin suosion perustavan mielenkiintoisiin, tarkkaan mietittyiin ja kaikille sopiviin aiheisiin.

  • Laulutkin ovat mukavia ja tavallisuudesta poikkeavia. Ettei aina niitä virsiä…Välillä pistetään vähän reippaampaa ja kevyempää, mutta laulujen sanoissa on sanomaa ja ne liittyvät päivän aiheeseen. Nytkin laulettiin Pennittömästä uneksijasta, huomautti Paakinaho. Seniorifoorumin Helsingistä Lohjalle toi tilaisuuksien isäntänä toimivan pastori Erkki Taivainen kanssa seurakunnan aikuistyön vastuuryhmän puheenjohtaja Esa Sohlberg. Hän lupasi, että tilaisuudet jatkuvat koko kevään, sillä aiheetkin niihin on jo päätetty.
  • Kun aloitimme seniorifoorumit, en ikinä olisi uskonut tällaiseen suosioon, huokaa Sohlberg. Tilaisuuden alkuhartauden pitänyt pastori Erica Stick puhui myös sentin venytyksestä ja säästäväisyydestä.
  • Suhteessa Jumalaan meidän ei tarvitse kuitenkaan laskea senttejä ja miettiä onko meillä tähän rahaa. Jumalan armo on ilmaista ja se jopa tuottaa uskoa, toivoa ja rakkautta. Musiikkivieraana seniorifoorumissa oli Los Dementos –kuoro johtajanaan Finn Andersson. Kuoro lauloi muun muassa operettisäveliä. Tilaisuuden järjestelyvastuussa oli Lohjan Sydän