Parkour

Parkourille oma sali Lohjalle

Parkouraaminen on viime vuosina kasvattanut tasaisesti suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa. Kyseessä on laji jossa keskitytään kehittämään liikkumiseen tarvittavia perusominaisuuksia, kuten tasapainoa, voimaa, kestävyyttä, tarkkuutta, ja tilan hahmotusta. Siinä mm. tasapainoillaan, ylitetään esteitä, sujahdellaan ahtaista väleistä, kiivetään seinille ja hypitään erilaisille pinnoille. Kiteytettynä parkour on liikkumista jokapäiväisessä ympäristössä, kaikkia sen antamia mahdollisuuksia hyödyntäen. Lauantaina 11.1. avautuvalla salilla lapset ja nuoret pääsevät turvallisesti harjoittelemaan lajissa tarvittavia tekniikoita ja taitoja. Harjoituksissa pyritään pitämään parkourin henki: luovuus ja monipuolisen liikkumisen riemu.

Aiemmin parkouria on voinut harrastaa Lohjalla Xjumpitin vanhoissa tiloissa Karjalankadulla. Uuden salin tarve on kuitenkin käynyt ilmeiseksi Karjalankadun tilojen jäädessä pieniksi monessa suhteessa. Parkoursalin oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan tarkoitus avautua jo syksyllä, mutta muutaman mutkan kautta, sali valmistuu vasta nyt alkavalle kevätkaudelle. Salia remontoidaan erityisesti parkourin harjoittelemista varten, jolloin lajin erityispiirteisiin voidaan kiinnittää huomiota. Uudella salilla on eri ryhmiä 7-16-vuotiaille. Alle kouluikäiset pääsevät harjoittelemaan parkouria edelleen Karjalankadun seikkailusalissa, joka on toimivampi ja värikkäämpi ympäristö 4-6-vuotiaille, sekä 7-9-vuotiaille aloitteleville parkouraajille.Myös yli 16-vuotiailla on mahdollisuus harjoitella parkouria vapaa harjoituksissa, sekä jatkossa on mahdollisuus omaan harjoitus ryhmään.

  • Karjalankadun tilat eivät olleet enää riittävät Parkour porukoille ja saadessamme puoli vahingossa tiedon näistä Lohjan Bodauksen vapaista jääneistä tiloista, oli päätös tästä salista nopea. Olin kuullut, että Kisakalliossa olisi aktiivinen Parkour-ohjaaja, ja otettuani sinne yhteyttä sainkin pian Jonin langanpäähän ja hänet tänne ohjaamaan, kertoo Xjumpitin vetäjä Tarja Orava.
  • Kiitos ensimmäiselle Parkour-vetäjällemme Matias Salmiselle, lajilla on vetoa Lohjalla yli 10 vuotiaille ja siksi mahdollisuus myös avata aivan Parkourille omistettu sali.

Parkour kouluttajia tulossa lisää

Xjumpitin parkourin pääohjaajana toimii Joni Järvenpää. Jonilla on pitkä harrastustausta lajista ja hän valmistuu piakkoin Kisakallion urheiluopistosta Liikuntaneuvojaksi. Taitojaan parkourin ohjaamisessa hän on syventänyt Parkour Akatemian järjestämissä ADAPT ohjaajakoulutuksessa.

  • Reilu viisi vuotta on tullut parkourattua ja kun Tarja kyseli kiinnostusta tulle tänne vetämään tunteja, ei minun tarvinnut kahta kertaa miettiä vastaustani. Ainoa huono seikka on, että voin toimia vetäjänä nyt aluksi vain kunnes lähden armeijaan, mutta koulutan jo toisia tuntien vetäjiksi, kertoo Joni.

Yksilölajit eivät Jonia kiinnostaneet ja kiinnostus Parkouria kohtaan on kasvanut alusta lähtien jopa niin paljon että harjoitukset ovat nykyään jokapäiväisiä. Joni sanookin, että harrastus on ”vähän lähtenyt jo käsistä”.